In les 6 van de cursus beleggen heb je gezien hoe de handel in aandelen werkt, op welke manieren je in aandelen kunt handelen, en wanneer de beurs open is. In deze les gaan we die kennis in de praktijk toepassen, en je eerste aandelenposities openen. Daarbij maken we gebruik van de candlestick grafieken die we in les 5 hebben leren kennen.
Let op: alle beleggingen die we op deze pagina bespreken zijn voorbeelden, en zijn alleen educatief bedoeld. We geven uitdrukkelijk geen financieel advies. Wanneer we het hebben over 'kopen' kunt u in plaats daarvan ook 'verkopen' lezen. Wanneer we een specifiek aandeel of financieel product noemen, kunt u daar ook ieder ander financieel product voor in de plaats lezen. Het doel van de specifieke voorbeelden is enkel om de theorie te verhelderen.
Open je beleggingsplaform. Als je een demorekening hebt geopend bij Plus500, dan kom je met deze link* in het beleggingsplatform terecht. Bij Plus500 handel je in aandelen CFD's (zie les 3). Het is handig om de pagina toe te voegen aan je favorieten als je dat nog niet gedaan hebt.
Heb je nog geen demorekening? Met een demorekening kun je risicoloos oefenen met beleggen. Je handelt met 'virtueel geld', en als je verlies maakt kost dat je geen echt geld. Om binnen enkele minuten een gratis demorekening te openen bij Plus500: klik hier*. We gaan er in de cursus vanuit dat je een demorekening hebt om de voorbeelden in de praktijk te volgen.
Risicowaarschuwing: 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.
Opwaartse trend analyse

Kijk naar het paneel met beleggingscategorieën, en scroll omlaag totdat je bij 'Aandelen' komt. (Niet te verwarren met 'Aandelen opties', dat erboven in de lijst staat.) Onder 'Aandelen' zie je diverse landen staan. Kies een land waarvan de beurs nu geopend is. (De openingstijden van diverse wereldwijde beurzen kun je in les 6 van de cursus terugvinden.) Voor de meeste Nederlandse beleggers zijn de aandelen uit Nederland, de VS, en Duitsland het meest interessant.

We gaan als voorbeeld op zoek naar een aandeel dat in een opwaartse trend zit. Let op: dit is enkel een voorbeeld en geen beleggingsadvies. Het onderstaande is bedoeld om duidelijk te maken hoe trendanalyse werkt, niet om je een specifiek aandeel aan te raden.
een opwaartse trend wil zeggen dat de koers in de loop van de tijd omhoog gaat. Het doel van deze voorbeeld-belegging is om mee te liften op de trend. We zoeken een positie die we enkele dagen of weken kunnen aanhouden en dan met winst verkopen. Daartoe zetten we grafiek resolutie op '1 dag'. Elke candle in de grafiek stelt nu één beursdag voor.
Blader door de lijst met aandelen, op zoek naar een stijgende trend. Dat zie je aan twee dingen:
- De grafiek heeft veel meer groene candles dan rode candles.
- Als je een denkbeeldige lijn door de candles trekt, stijgt die lijn gestaag.
Let op dat we op zoek zijn naar een gestaag stijgend aandeel, niet naar een aandeel dat met grote sprongen op en neer gaat. We willen immers van de trend profiteren, zonder al teveel risico te lopen. En wees je ervan bewust dat een opwaartse trend geen garantie is dat het aandeel blijft stijgen.
Een aandelen positie opzetten
Als je een geschikt aandeel hebt gevonden, gaan we bepalen hoeveel virtueel geld we willen investeren. Je totale virtuele kapitaal is ongeveer 40.000 euro. We gaan proberen om een positie te openen die 1.000 euro winst oplevert, met een maximaal risico van 500 euro verlies. De reden daarvoor is simpel: door het maximale verlies te beperken, hoeft de trade minder vaak gunstig uit te pakken om winst op te leveren.

Gebruik nu de + en de - knop in de grafiek om in- of uit te zoomen tot je een periode van ongeveer een maand in beeld hebt. Dit kun je zien langs de X-as onderaan de grafiek. Kijk in de grafiek nu naar de Y-as aan de rechterkant. Daaraan kun je zien binnen welk bereik de trend ongeveer beweegt in een maand tijd. Pak er even pen en papier bij, en schrijf de hoogste en de laagste koers gedurende de maand op.
In de voorbeeldgrafiek hiernaast is het aandeel Carrier Global gestegen van $47,74 naar $58,10. Dat is een winst van $10,36 binnen een maand. We gaan er vanuit dat de trend doorzet, en daarop nemen we een aandelenpositie in. Voor de volgende stappen is het handig om de rekenmachine (in je telefoon of PC) te gebruiken.
Omdat we willen beleggen voor een periode van enkele dagen tot weken, werken we met een fractie van de maandwinst. De redenering daarachter is: als het aandeel in een maand $10,36 kon opleveren, dan kan het in een week misschien $2,39 opleveren. (Maar niemand die dat zeker weet.)
Omdat het een Amerikaans aandeel is, dat in dollars is geprijsd, moeten we die winstpotentie nog even delen door de euro-dollarkoers. Als de EUR/USD 1,19 is, dan is de winstpotentie per aandeel: 2,39 / 1,19 = € 2,01. Om 1.000 euro winst te maken moeten we dan ongeveer 1.000 / 2,01 = 498 aandelen kopen. Bij de huidige koers van $57,64 kost dat: 498 x $57,64 = $28.705, wat overeenkomt met ongeveer € 24.000.
De hefboom en risico
Dit is nogal een groot bedrag als je bedenkt dat ons totale kapitaal ongeveer EUR. 40.000 is. Maar vergeet de hefboom niet. In het geval van het aandeel Carrier Global is de hefboom 1:2. Dat betekent dat we voor een positie van ongeveer 24.000 euro de helft op onze rekening moeten hebben: iets meer dan 12.000 euro. Dat is nog steeds een groot bedrag, namelijk ruim 30% van ons virtuele kapitaal.
Vanuit het oogpunt van risicomanagement is het niet verstandig om zo'n groot deel van je hele kapitaal in één positie te beleggen. Het is beter om je risico te spreiden over meerdere posities. Op die manier zorg je ervoor dat als sommige van je beleggingen het slecht doen, je dat goed kunt maken met andere beleggingen.
Hoe kunnen we de belegging aanpassen om minder van ons beschikbaar vermogen te investeren:
- Kies een belegging met een grotere hefboom. Hoe groter de hefboom, hoe minder geld je op je rekening nodig hebt om erin te beleggen.
- Kies een aandeel met een sterker stijgende trend. Hoe harder het aandeel stijgt, hoe minder aandelen je hoeft te kopen om je koersdoel te halen.
- Zet een lager koersdoel. Het is riskanter om een positie te openen die 1.000 euro moet opleveren dan een positie die 500 euro moet opleveren.
- Neem een langere termijn. In een maand kan de koers meer stijgen dan in een week.
In dit geval gaan we de positie voor het voorbeeld tóch openen, ook al is dat eigenlijk niet verstandig. Omdat we handelen met nepgeld op een demorekening, kost het niets als we een fout maken. Het gaat er hier om te leren hoe het actief beleggen in aandelen werkt. En ook als de belegging slecht uitpakt is dat een waardevolle les.
Aandelen kopen

Als oefening kun jij nu hetzelfde doen in je demo-beleggingsplatform. Op het moment dat je deze cursus volgt zal de markt veranderd zijn, en de aandelen die op het moment van schrijven in een stijgende trend zaten, zitten dat inmiddels misschien niet meer. Probeer daarom zelf een aandeel op te sporen met een opwaartse trend. Als je een goed aandeel hebt gevonden, voer hetzelfde rekensommetje uit om te bepalen hoeveel aandelen je moet kopen. Hieronder leggen we uit hoe je je positie kunt openen.
Selecteer het aandeel dat je gekozen hebt, en klik op 'Kopen' (later in deze cursus komt 'Verkopen' aan bod). Je krijgt weer het informatiepaneel over het aandeel te zien. Kies onder 'Aantal: Aandelen' het aantal aandelen dat je eerder berekend hebt. Selecteer ook 'Sluiten bij winst' en 'Sluiten bij verlies'. Dit zijn twee belangrijke instellingen die je bij de meeste beleggingen wilt gebruiken.
Met 'Sluiten bij winst' stel je de koers in waarbij je vindt dat je genoeg winst op de belegging hebt, en de aandelen wilt verkopen. Dit heet de take profit. Onder het veld met de take profit zie je hoeveel winst je bij die koers hebt. Klik op het plusje totdat dat bedrag ongeveer 1.000 euro is. Zodra de take profit koers wordt bereikt, verkoopt de broker automatisch je positie, en staat de winst op je rekening.
Met 'Sluiten bij verlies' stel je de koers in waarbij je zoveel verlies hebt dat je de aandelen kwijt wilt, om jezelf tegen verder verlies te beschermen. Dit heet de stop loss. Geen enkele belegger heeft het altijd bij het juiste eind, en de stop loss is belangrijk om te voorkomen dat je vast komt te zitten in een zwaar verliezende positie. Klik op het minnetje om de stop loss koers zodanig in te stellen dat het verlies 500 euro is. Als de koers tot dat niveau daalt, verkoopt de broker je aandelen, en kun je niet meer verlies maken.
Als alles is ingesteld klik je op 'Kopen' en open je je CFD positie. Daarna blijf je van de belegging af. Het enige dat je nu hoeft te doen is wachten. Als alles goed gaat bereikt het aandeel je take profit niveau, en boek je 1.000 euro winst. Als het mis gaat zakt de koers tot je stop loss niveau, en incasseer je 500 euro verlies. Het is verleidelijk om tussentijds te verkopen omdat je bang bent voor verlies, maar dat is een van de grootste valkuilen voor actieve beleggers. Houd het hoofd koel, en laat de belegging zijn werk doen.
Tot slot
Nu je belegging loopt, kun je om te oefenen proberen om nog enkele andere aandelen op te sporen met een stijgende trend. Maak voor elk aandeel hetzelfde soort rekensommetje om te bepalen hoeveel aandelen je wilt kopen, en wat je take profit en stop loss moeten zijn. Let er telkens op dat je take profit meer winst geeft dan je stop loss verlies geeft. Zo zorg je ervoor dat als sommige van je beleggingen winstgevend zijn en andere verliesgevend, je gemiddeld meer winst dan verlies maakt.
Het kopen of verkopen van aandelen op basis van de trend in de koersgrafiek is een vorm van beleggen op basis van technische analyse. Bij technische analyse gebruik je de grafiek om de koers in de toekomst te voorspellen. Dit is het tegenovergestelde van fundamentele analyse, waarbij je niet naar de grafiek kijkt maar naar informatie over het bedrijf in het nieuws.
We willen hier nog wel opmerken dat het kijken naar opwaartse trends een héél simpele vorm van technische analyse is. Er zijn veel geavanceerdere technieken die de koers beter kunnen voorspellen. Het is dus niet zo dat je na deze les een expert in technische analyse bent. Maar je hebt je eerste ervaring met het analyseren van grafieken opgedaan, en je eerste positie(s) in aandelen ingenomen. Daarmee ben je goed op weg om een actieve belegger te worden.
*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 82 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.