Beleggen in aandelen op de beurs

In de vorige les van de beleggerscursus heb je gezien hoe je koersgrafieken kunt lezen. We hebben daarbij in het bijzonder aandacht besteed aan zogenaamde candlestick charts. Voor serieuze beleggers is dit eigenlijk het enige type grafiek dat je wilt gebruiken.

De volgende stap is dat we candlestick charts gaan gebruiken om in aandelen te beleggen. Daarover gaan les 6 en les 7 van de cursus beleggen.

Aandelen en de koers

Voordat we een aandelenpositie kunnen openen, moeten we eerst wat meer uitleg geven over hoe de beurs werkt. Als een bedrijf kapitaal nodig heeft, kan het aandelen uitgeven. Dit gebeurt vaak in de vorm van een Initial Public Offering (IPO). Beleggers kopen aandelen van het bedrijf, en krijgen in ruil daarvoor een stukje eigendom van het bedrijf. Het bedrijf krijgt extra kapitaal om te groeien.

De meeste aandelen worden echter niet verhandeld in een IPO. Als de aandelen eenmaal door het bedrijf zijn uitgegeven, worden ze daarna op de beurs verhandeld. Beleggers kunnen aandelen aan elkaar verkopen, maar het geld dat ze voor hun aandelen betalen gaat naar de verkoper van die aandelen, niet naar het bedrijf. Als de koers van een aandeel stijgt of daalt is dat dus niet goed of slecht voor het bedrijf; alleen de prijs die beleggers onderling aan elkaar willen betalen verandert.

Aandelen GameStop (GME) waren in 2020-2021 misschien overgewaardeerd
GameStop (GME) was een een potentieel overgewaardeerd "meme" aandeel (foto: Will Buckner)

Daardoor kan het gebeuren dat een aandeel sterk overgewaardeerd is, of juist ondergewaardeerd. Beleggers zijn enthousiast over een bedrijf, en dat stuwt de koers omhoog, terwijl het bedrijf daar niet beter van wordt. Het aandeel Gamestop (GME) begin 2021 is daar een goed voorbeeld van. Of beleggers kunnen juist onterecht negatief zijn over een bedrijf, wat de aandelenkoers naar beneden drukt, terwijl er niks mis is met de onderneming.

Aandelenhandel op de beursvloer

De prijs van aandelen komt tot stand op de beurs. We zagen eerder al dat elk aandeel een biedkoers en een laatkoers heeft. De biedkoers is de hoogste prijs die kopers van het aandeel willen bieden. De laatkoers is de laagste prijs die verkopers willen accepteren. Het verschil daartussen is de spread. Als iemand bereid is om een aandeel voor de laatkoers te kopen, of voor de biedkoers te verkopen, dan vindt er een transactie plaats. We zeggen ook wel dat de spread overbrugd wordt. Op dat moment wordt de transactieprijs de nieuwe koers.

Traditioneel vond deze handel plaats op een fysieke beursvloer, bijvoorbeeld in Amsterdam of New York. Handelaren schreeuwden biedingen en orders naar elkaar, en maakten deals. Dit gebeurde overdag, tijdens de normale werkdag. 's Avonds en in het weekend hadden de handelaren immers vrij, net als alle andere werkende mensen.

In de eenentwintigste eeuw is dit veranderd, en tegenwoordig vindt de meeste handel electronisch plaats, tussen computers. Dit is de belangrijkste reden dat de kosten van beleggen de laatste jaren flink gedaald zijn. Toch is de handel in aandelen nog steeds beperkt tot de traditionele openingstijden van de beurs. Hier is eigenlijk geen goede reden voor, maar het is wel belangrijk om rekening mee te houden. Als je 's avonds of in het weekend in aandelen wilt handelen, dan kan dat niet, omdat de beurs gesloten is.

Openingstijden van de beurs

Niet alle aandelen worden op dezelfde beurs verhandeld. Nederlandse aandelen vind je vooral op Euronext Amsterdam, Amerikaanse aandelen op de New York Stock Exchange, en Japanse aandelen op de beurs van Tokyo. Deze beurzen bevinden zich in verschillende tijdzones, en hebben daardoor verschillende openingstijden. Als je in Nederland 's avonds wilt handelen dan is de Amsterdamse beurs al gesloten, maar de beurs in New York is nog open, en die in Tokyo begint pas net. Dit is goed om mee te nemen bij het bepalen van je beleggingsstrategie. Als je meestal een bepaald moment op de dag beschikbaar hebt om met beleggen bezig te zijn, dan kun je je het best richten op een beurs die dan open is.

De openingstijden van enkele belangrijke internationale beurzen zijn als volgt, omgerekend naar Nederlandse tijd. (Houd rekening met verschillen door de zomertijd en de wintertijd.)

  • Frankfurt: 08:00 - 20:00
  • Londen: 09:00 - 17:30
  • Amsterdam: 09:00 - 17:40
  • New York: 15:30 - 22:00
  • Tokyo: 02:00 - 08:00 (zomertijd)
  • Sydney: 02:00 - 08:00
  • Hong Kong: 03:30 - 10:00 (zomertijd)

Veel transacties op de beurs vinden plaats in het laatste uur voor sluitingstijd. Daytraders willen dan vaak hun posities sluiten, om 's nachts geen risico te lopen. Dit uur wordt ook wel het power hour genoemd. Gedurende het power hour zijn de beurskoersen vaak beweeglijker dan de rest van de beursdag.

Twee manieren van handelen in aandelen

Als je wilt beleggen in aandelen, dan zijn daarvoor twee manieren. De eerste is om rechtstreeks aandelen te kopen op de beurs, via een broker. Je betaalt de koers, en je wordt eigenaar van de aandelen. Dat betekent dat je recht hebt op dividend als het aandeel dividend uitkeert, en dat je zelfs mag deelnemen aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). Je moet genoeg geld op je beleggingsrekening hebben staan om de aandelen te kunnen betalen.

De tweede manier is om CFD's op aandelen te kopen. CFD staat voor 'Contract For Difference'. Een CFD is een contract dat precies de waarde van een aandeel volgt, zonder dat je het aandeel daadwerkelijk bezit. Je bent geen mede-eigenaar van het bedrijf, en je krijgt geen dividend. In plaats daarvan compenseert de broker je voor het misgelopen dividend (dit kan een belastingvoordeel opleveren). Je kunt met hefboom in CFD's handelen, waardoor je meer aandelen kunt kopen dan je geld op je rekening hebt.

In het algemeen geldt dat aandelen doorgaans lagere beheerskosten hebben maar hogere transactiekosten. CFD's op aandelen hebben zeer lage of zelfs geen transactiekosten. Bij CFD broker Plus500 betaal je voor een transactie alleen de spread. Alleen als je de positie lang aanhoudt, dan lopen de financieringskosten van de hefboom op. Dit maakt dat het voor passieve beleggers aantrekkelijker is om rechtstreeks aandelen te kopen, terwijl actieve beleggers beter af zijn met CFD's.

Bij Plus500 kun je alleen in CFD's handelen. Deze broker is dus niet geschikt voor passieve beleggers. Als passieve belegger kun je beter terecht bij een broker zoals Binck Bank of Alex Vermogensbeheer. Voor actieve beleggers is Plus500 daarentegen bij uitstek geschikt, door de intuïtieve software en de lage spreads. Als je nog geen gratis demorekening bij Plus500 hebt, dan kun je die met deze link openen.

Conclusie

Aandelen kun je alleen verhandelen tijdens de openingstijden van de beurs. Wat die tijden zijn verschilt per aandeel.

Je kunt aandelen zowel rechtstreeks kopen, als in de vorm van CFD's. Voor passieve beleggers is het beter om aandelen rechtstreeks op de beurs te kopen. Voor actieve beleggers zijn CFD's beter, vanwege de lagere transactiekosten en omdat je gebruik kunt maken van de hefboom.

In de volgende les gaan we je eerste posities in aandelen openen. Houd alvast rekening met de openingstijden van de beurs. Als je bijvoorbeeld graag met Amerikaanse aandelen wilt oefenen, dan kun je les 7 het best doordeweeks 's middags of 's avonds volgen. En het is geen goed idee om rond middernacht te handelen, omdat dan alle beurzen gesloten zijn. 

 

Inhoudsopgave van de cursus beleggen