Als er één belegging de laatste jaren in waarde is geëxplodeerd, dan is het wel cryptocurrency. Sinds Bitcoin, de eerste cryptocurrency, in 2009 op het toneel verscheen, is de totale marktwaarde van cryptocurrencies opgelopen tot in de biljoenen. Je leest het goed: dat is een 1 met twaalf nullen erachter. De marktkapitalisatie van crypto is vergelijkbaar met het totaal van alle bezittingen (EN: national net worth) in België. De prijs van een enkele bitcoin loopt inmiddels in de tienduizenden euro's**.
Wie in 2012 voor 1.000 euro aan Bitcoins had gekocht, zou in nu ruim multimiljonair zijn. Vergelijk dat met bijvoorbeeld de AEX-index. Als je daar in 2012 1.000 euro in had belegd, dan zou je dat bedrag in 2021 ongeveer hebben verdubbeld. Tegelijkertijd zijn cryptocurrencies ook zeer riskant: als je op het verkeerde moment was ingestapt had je in korte tijd zo'n 80% van je belegging kunnen verliezen.
Inmiddels zijn er ook diverse andere cryptocurrencies ontstaan. De bekendste daarvan zijn Ethereum, Ripple, en het ludieke Dogecoin. Zulke 'altcoins' maakten het veel recenter nog mogelijk om rijk te worden met crypto. Een investering van 1.000 euro in Ethereum in 2015 zou nu ruim 3 miljoen waard zijn. En zelfs met Dogecoin, dat als grap begon, had je in 2020 binnen een jaar tijd je belegging ruim 200 keer over de kop kunnen zien gaan. Maar met sommige altcoins zou je juist je hele investering zijn kwijtgeraakt. Zo stortte altcoin Luna in mei 2022 ineen en verloor al zijn waarde.
> Probeer cryptocurrencies zonder risico met een gratis Plus500 CFD demorekening*
Risicowaarschuwing: 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.
Elke dag komen er nieuwe cryptovaluta's op de markt die in het begin slechts een fractie van een cent kosten. Vele daarvan worden nooit succesvol, en eindigen waardeloos. Maar sommige coins worden door de wereld omarmd, en zien hun waarde als een raket stijgen. Het is geen wonder dat cryptocurrencies bij beleggers veel interesse wekken. Op deze pagina geven we je een korte inleiding op het beleggen in cryptocurrencies, met links naar artikelen met meer informatie.
Risicowaarschuwing
We willen een pagina over beleggen in cryptocurrencies beginnen met een risicowaarschuwing. De koersen van crypto's zijn extreem volatiel. Het is niet uitzonderlijk dat coins binnen een dag 10% of meer in waarde stijgen of dalen. Als we naar de geschiedenis van Bitcoin kijken, dan zien we dat de Bitcoin koers in 2013 en in 2017 een piek bereikte, waarna hij 70-80% terugzakte.
Als je op het verkeerde moment instapt, zijn dat dus verliezen waar je rekening mee moet houden. Het kan jaren duren voordat de koers er weer bovenop komt, áls hij er weer bovenop komt. Er zijn grote beleggers zoals Warren Buffet die vinden dat alle cryptocurrencies een scam zijn, en uiteindelijk waardeloos zullen worden. Wij delen die mening niet, maar het is goed om te weten dat niet iedereen gelooft in cryptocurrencies.
Herinner je je de eerste tip uit de cusrus beleggen nog? Handel nóóit met geld dat je niet kunt missen. Dat geldt voor beleggen in cryptocurrencies nog veel sterker dan voor beleggen in aandelen. Vanwege de grote volatiliteit kun je in cryptomunten ook beter met een kleine hefboom of zonder hefboom beleggen. En let erop dat je niet teveel van je vermogen in cryptocurrencies steekt. Het is beter om hiervoor een deel van je handelskapitaal opzij te zetten, zodat de rest van je geld buiten schot blijft. Je bent gewaarschuwd!
Waar kun je beleggen in cryptocurrencies
Een handige manier om te beleggen in cryptocurrency is door middel van CFD's. Daarmee beleg je in de koers van een cryptomunt, zonder dat je die munt werkelijk hoeft te kopen of te verkopen. Je hebt geen speciale software nodig, je betaalt lage transactiekosten, en je kunt zowel handelen bij stijgende als bij dalende koersen (door 'short te gaan'). Een uitstekende CFD broker om in cryptocurrency CFD's te handelen is Plus500, maar op deze pagina kun je ook andere CFD brokers vinden die cryptovaluta's aanbieden. Deze methode is geschikt als je actief in crypto wilt beleggen, maar niet als je je coins voor de lange termijn vast wilt houden. Klik hier om een gratis demorekening te openen om cryptocurrency trading bij Plus500 uit te proberen*.
Een tweede manier om cryptocurrencies te kopen is via een speciale cryptocurrency exchange. Dat is een beurs voor crypto, waar je zonder broker terecht kunt. Je kunt de coins die je koopt op de beurs laten staan, of over laten schrijven naar je eigen crypto wallet. Deze methode is geschikt als je coins voor de lange termijn wilt bewaren. Het handelen via een cryptocurrency exchange is doorgaans ingewikkelder dan het beleggen dat je normaal via een broker doet. Houd er rekening mee dat niet alle exchanges gereguleerd zijn, en dat sommige in het verleden geld van klanten hebben verloren aan hackers. Een van de grootste en best gereguleerde cryptocurrency exchanges is het beursgenoteerde Coinbase. Je kunt met deze link een rekening openen bij Coinbase.
De derde en ook de minst betrouwbare manier om munten zoals Bitcoin en Ethereum te kopen is rechtstreeks van andere crypto-beleggers. Het enige voordeel daarvan is anoniemiteit en privacy. Maar als je niet goed oplet, loop je ook het risico dat iemand er met je geld vandoor gaat zonder dat je je cryptocurrency krijgt. Bovendien moet je je coins bewaren in een wallet, en ben je zelf volledig verantwoordelijk voor de beveiliging daarvan. We kunnen dit eigenlijk aan niemand aanraden. Als je toch direct bitcoins wilt kopen, dan is LocalBitcoins de grootste marktplaats daarvoor.
In welke cryptocurrencies kun je beleggen
De gouden standaard voor cryptocurrency is nog altijd Bitcoin (BTC). De oudste cryptomunt heeft zowel de hoogste prijs per coin als de grootste totale marktwaarde (EN: market cap). Bitcoin is nog nooit gehackt. Het is ook de meest stabiele coin, voor zover je het woord stabiel kunt gebruiken in de wereld van crypto. Als de markt voor cryptocurrencies groeit, dan stijgt Bitcoin vaak wat rustiger dan andere munten. Maar als de markt in elkaar stort, dan behoudt Bitcoin het meest van zijn waarde. De grootste nadelen aan Bitcoin zijn de hoge transactiekosten en het enorme energieverbruik door miners.
De tweede cryptomunt naar marktkapitalisatie is Ethereum (ETH). Ethereum is eigenlijk een soort megacomputer op een blockchain, die allerlei geavanceerde financiële toepassingen mogelijk maakt via zijn eigen programmeertaal Solidity. Zulke toepassingen heten smart contracts. Veruit de meeste blockchain projecten worden gestart op het Ethereum platform. Dit maakt Ethereum de beste kandidaat om Bitcoin in te halen als grootste cryptovaluta. Een nadeel voor beleggers is dat er geen grens is aan hoeveel ether er worden uitgegeven. Daardoor kan de munt op den duur aan inflatie lijden. Ook zijn er experts die vinden dat de complexe Solidity programmeertaal Ethereum te kwetsbaar maakt voor hackers.
Bitcoin en Ethereum hebben in de wereld van cryptocurrencies de meeste adoptie gezien van institutionele beleggers. Dat geeft de koers een zekere mate van bescherming, omdat institutionele beleggers hun beleggingen niet in paniek verkopen als er iets gebeurt op de markt. Deze coins hebben echter ook al een hoop winst geboekt, waardoor het de vraag is hoeveel ze nog in waarde kunnen stijgen. (In vergelijking met 'normale' beleggingen hebben Bitcoin en Ethereum nog meer dan genoeg groeipotentie.)
Beleggen in altcoins
Altcoins zijn alternatieve cryptocurrencies, die nog weinig tot geen institutionele adoptie hebben. Hun market cap is véél kleiner, waardoor er nog enorm veel ruimte voor groei is. Wie in de juiste altcoin weet te beleggen kan zijn investering wel tien keer, honderd keer, of duizend keer over de kop zien gaan. De keerzijde daarvan is dat het onzeker is wélke altcoins de toekomst hebben, en dat hun waarde ook volledig kan verdampen als niemand ze wil hebben.
Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH) en Dogecoin (DOGE) zijn drie altcoins die gebaseerd zijn op Bitcoin. Ze wijken af in een aantal details, zoals het aantal transacties dat er in een blok past op de blockchain, de snelheid waarmee blokken op elkaar volgen, en het totale aantal munten dat in omloop wordt gebracht. Of deze verschillen goed of slecht zijn is onderwerp van heftig debat in de cryptogemeenschap. Omdat deze altcoins een veel kleinere market cap hebben dan Bitcoin, kan de koers veel sterker reageren op nieuws rondom de munten. Dat is zowel een kans als een risico.
Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Binance Smart Chain (BNB), Stellar (XLM), Neo (NEO) en EOS (EOS) zijn enkele van de concurrenten van Ethereum. Deze blockchains maken het net als Ethereum mogelijk om smart contracts te programmeren. Ze verschillen in hoe blokken op de blockchain gedelfd worden (Proof Of Work VS Proof Of Stake), in hoe beslissingen over de blockchain code worden genomen, en vooral in welke bedrijven en ontwikkelaars aan projecten op de blockchain werken. Deze platforms hebben alle een actieve groep van gebruikers en ontwikkelaars, maar ze zijn lang niet zo groot als die van Ethereum. Dit maakt dat de waarde van de coins nog flink kan stijgen als projecten op deze blockchains succes hebben.
Beleggen in andere cryptocurrencies
Ripple (XRP) is een vreemde eend in de beit, omdat het geen cryptocurrency is die iedereen kan gebruiken. In plaats daarvan richt Ripple zich op banken en andere grote bedrijven die internationaal geld willen overmaken in verschillende valuta's. Deze bedrijven kunnen daarvoor gebruik maken van het netwerk dat Ripple heeft gebouwd, en de XRP cryptomunt kan gebruikt worden als tussenvorm bij de conversie van vreemde valuta's. Het bedrijf Ripple is al enorm succesvol omdat het veel internationale spelers als klant heeft, maar hoe waardevol de XRP munteenheid wordt is nog een vraagteken.
Er zijn diverse cryptocurrencies die specifieke functies vervullen voor het blockchain 'ecosysteem'. Uniswap (UNI) maakt het mogelijk om in cryptocurrencies te handelen zonder tussenkomst van een exchange. Chainlink (LINK) is een oracle dat gegevens uit de echte wereld aanlevert aan blockchain toepassingen. Tron (TRX) maakt het mogelijk voor muzikanten en videomakers om direct entertainment te maken voor consumenten, zonder tussenkomst van platforms als YouTube of Spotify.
Er bestaan ook nog zogenaamde stablecoins. Deze cryptomunten zijn gekoppeld aan de waarde van een normale munteenheid, meestal de Amerikaanse dollar. Het stelt beleggers in staat om 'normaal' geld aan te houden in digitale vorm op de blockchain. De meest gebruikte stablecoins zijn Tether (USDT), USD Coin (USDC), en Binance USD (BUSD). Omdat deze cryptos de koers van de Amerikaanse dollar nauw volgen, zijn ze niet interessant voor de meeste beleggers (omdat je ook gewoon in de USD kunt beleggen, tegen lagere kosten en met meer leverage).
Tot slot zijn er nog duizenden andere cryptomunten. Sommige daarvan zijn de verborgen succesverhalen van morgen. Andere voegen weinig toe aan de bestaande cryptosfeer. En weer andere zijn pure scams, die alleen maar bestaan om geld binnen te halen. Beleggen in zulke munten is uiterst riskant, maar kan ook heel veel rendement opleveren. Het is de moeite waard om af en toe eens naar een minder bekende coin te kijken, en te onderzoeken of er wat in zit. Maar zoal het populaire gezegde in cryptoland luidt: doe je eigen onderzoek. (EN: 'Do your own research').
Beginnen met cryptocurrencies
De markt voor cryptocurrencies is zo enorm dat het onmogelijk is om alle verschillende digitale munten in de gaten te houden. Dat hoeft ook niet. Bitcoin zelf is een goede graadmeter voor de hele cryptomarkt. Als BTC omhoog gaat, dan gaan de meeste andere cryptocurrencies ook omhoog; als BTC daalt, dan daalt vaak de hele markt. Voor wie meer vertrouwen heeft in nieuwere cryptovaluta's dan Bitcoin is de Crypto 10 Index* interessant om te volgen. Deze index is een gewogen gemiddelde van 10 van de grootste en meest veelbelovende coins, zónder Bitcoin.
Als je belegt in Bitcoin en in de Crypto 10 Index, dan pak je al een heel groot deel mee van de crypto-trend. Wil je specifieke cryptocurrencies volgen? Begin dan met gevestigde namen zoals Ethereum, Cardano, of Polkadot. Deze munten hebben een grote groep ontwikkelaars en investeerders, waardoor je zeker weet dat je niet in een 'scam' belegt.
Als je eenmaal meer gevoel hebt voor cryptocurrencies, kijk dan eens naar kleinere projecten. Die leveren vaak niets op, maar je hebt de kans om dé coin van de toekomst te ontdekken, die nog honderd keer in waarde kan groeien. Doe je eigen onderzoek, en lees de informatie over nieuwe cryptomunten, om te voorkomen dat je in iets waardeloos investeert.
En wees er tot slot bewust van dat cryptocurrency heel hard op en neer kan gaan in vergelijking met andere beleggingen. Je kunt heel veel winst maken, maar ook heel veel verlies. Steek dus niet je hele beleggingskapitaal in crypto. Zet in plaats daarvan een kleiner deel apart om te beleggen in cryptocurrencies, en handel met de rest in 'saaie' producten zoals aandelen en grondstoffen. Zo bescherm je jezelf tegen verlies, terwijl je een mooie winst meepakt als crypto het goet doet.
> Oefen met cryptocurrency CFD's met een gratis demorekening van Plus500*
> Beleg in het grootste aanbod van cryptocurrency CFD's met Markets.com*
> Lees meer over cryptocurrencies
*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.
De handel in cryptovaluta's, anders dan via CFD's, is niet gereguleerd en staat niet onder toezicht van een regelgevende EU-instantie. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
**Deze cijfers zijn gebaseerd op de koersen van Bitcoin en andere cryptocurrencies begin mei 2021. Omdat cryptovaluta's uiterst volatiel zijn, kan de situatie op het moment dat je dit leest drastisch anders zijn. Cryptocurrencies kunnen veel meer waard zijn geworden, of juist veel van hun waarde hebben verloren.