Beleggen is leuk, spannend, en kan winstgevend zijn. Of je nou actief of passief belegt; voor de lange of voor de korte termijn; in aandelen of in andere activa; in Nederland of internationaal: er valt altijd wat te beleven op de beurs. Je kunt ervoor kiezen om veilig passief te beleggen, of om juist meer risico te nemen met kans op grotere winsten maar ook kans op grotere verliezen.
Als je helemaal nieuw bent in de wereld van beleggen, dan word je al snel overspoeld met informatie. In artikelen op internet gaat het over opties, futures, CFD's, technische analyse, waarde-aandelen, allocatie, en ander jargon. Dat maakt beginnen met beleggen moeilijker dan nodig is. Met dit artikel willen we je als kersverse belegger helpen om van start te gaan met het avontuur.
De inhoud van deze pagina is informatief bedoeld, en moet niet gezien worden als financieel advies.
De belangrijkste vraag
Als je begint met beleggen is de allerbelangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: hoeveel tijd wil ik steken in beleggen? Hoewel het onmogelijk is om helemaal zonder enige tijdsinvestering te beleggen, kun je met enkele uren per jaar toch een heel behoorlijk resultaat boeken. Aan de andere kant kun je (zoals wij) full-time met de beurs bezig zijn. En natuurlijk alles daar tussenin is mogelijk.
Deze vraag is zo belangrijk omdat ze bepaalt op welke manier je kunt beleggen. Onze vuistregel is: als je minder dan een uur per week wilt besteden aan je beleggingen, houd het dan bij passief beleggen. Als je meer dan een uur per week de tijd hebt, dan kun je actief beleggen overwegen (maar dat hoeft niet).
Passief beleggen
Op de héél, héél lange termijn leveren aandelen je gemiddeld 6,5% rendement per jaar op. Dat klinkt niet als zoveel, maar het betekent dat je je geïnvesteerde geld in 11 jaar verdubbelt. Als je dus op je achttiende 1.000 euro belegt, dan is dat wanneer je op je zevenenzestigste met pensioen gaat gemiddeld ruim 21.000 euro geworden. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is aandelen te kopen en vast te houden, en pas helemaal aan het eind te verkopen.
Helaas (voor de passieve belegger) is de beurs op de korte termijn wispelturig, en kan een bedrijf waarin je aandelen had failliet gaan, waardoor je alles kwijt bent. Daar is een gemakkelijke oplossing voor: je risico spreiden. Dat wordt ook wel 'diversificatie' genoemd. Er zijn hele boeken vol geschreven over hoe je je beleggingsportefeuille moet diversifiëren, maar we willen het hier kort houden.
Als je jonger dan veertig bent en belegt voor je pensioen, dan kun je het best al je passieve beleggingskapitaal in aandelen steken. Na je veertigste is het verstandig om ook een deel van je vermogen in (staats)obligaties en/of geld op een spaarrekening aan te houden. Daarmee vang je klappen op als de beurs het slecht doet. Traditioneel is het advies om 60% in aandelen te investeren en 40% in staatsobligaties, maar met de extreem lage rentestand is dat twijfelachtig. Hoe dichter je bij het moment komt dat je je geld weer nodig hebt, hoe meer je in risicoloos spaargeld wilt hebben zitten.
Ook wil je niet al je eieren in één mandje leggen. Koop in plaats van aandelen in één bedrijf verschillende aandelen. De beste manier om dat te doen is door een 'tracker' fonds (ETF) te kopen. Onze keus valt daarbij op het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRA), waarmee je tegen zeer lage kosten (0,22% op 27/02/2020) in meer dan 95% van de wereldwijde aandelen belegt. Sommige van die aandelen doen het misschien slecht, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de andere aandelen in het fonds.
Voor passief beleggen is het ook belangrijk dat je aandelen koopt bij een aanbieder (of 'broker') met lage onderhoudskosten. Die kosten hakken namelijk elk jaar in je rendement. In Nederland komt DeGiro goed uit de bus met lage aansluitkosten, en ook heel behoorlijke transactiekosten.
Tot slot is het goed om, als het kan, regelmatig geld toe te voegen aan je beleggingen. Zo groeit je kapitaal nog sneller, en spreid je je risico over de tijd. Ook zou je je beleggingsportefeuille af en toe moeten 'herbalanceren'. Als je bijvoorbeeld EUR. 6.000 aandelen en EUR. 4.000 obligaties had (de 60/40 verhouding), maar aandelen zijn het afgelopen jaar hard gestegen, dan heb je nu ineens EUR. 6.900 aandelen en EUR. 4.100 obligaties. De verhouding loopt dan scheef. Je herstelt dit door voor 300 euro aandelen te verkopen en obligaties te kopen, waarna je weer op de 60/40 verhouding zit.
En dat is het. Door bovenstaande punten te volgen (en niet te improviseren) doe je het al beter dan 75% van alle beleggers. En dat met een tijdsinvestering van hooguit enkele uren per kwartaal. Zo wordt je slapend rijk... mits je lang genoeg wacht.
Wil je betere resultaten boeken? Dan moet je actief beleggen, en dat kost echt tijd. Lees hieronder verder.
Actief beleggen
Om te beginnen is actief beleggen geen garantie voor goede resultaten. Vaak lees je risicowaarschuwingen dat actieve beleggers verlies maken. Dat zijn beleggers die niet weten wat ze doen. Het mooie aan de strategie voor passief beleggen hierboven is dat je weinig ruimte hebt om fouten te maken. Als je actief belegt heb je veel ruimte om fouten te maken, en fouten kosten geld. Je bent dus gewaarschuwd.
Voor passieve beleggers is het vervelend dat de beurzen op de korte termijn heen en weer schommelen. Voor actieve beleggers is dat juist waar ze naar op zoek zijn. Omdat niemand weet wat aandelen (en andere producten) precies waard zijn, en er steeds nieuwe informatie is, gaan de beurskoersen op en neer. Wie laag weet te kopen en hoog te verkopen, maakt winst. (En wie het tegenovergestelde doet, maakt natuurlijk verlies.) En omdat de beurzen binnen een jaar, een maand, een week, of zelfs een dag vele malen op en neer gaan, hebben actieve beleggers veel meer kansen om te handelen dan passieve beleggers.
Omdat je als actieve belegger vaker handelt en je beleggingen korter aanhoudt, zijn transactiekosten belangrijker dan onderhoudskosten. Wij zijn een voorstander van actief beleggen via 'contracts for difference' (CFD's). Dat zijn financiële instrumenten waarmee je kunt beleggen in aandelen, beursindices (zoals de AEX), grondstoffen, valuta's, en meer. Met CFD's betaal je geen transactiekosten. Bovendien kun je zowel ('long') speculeren op stijgende beurzen als ('short') op dalende beurzen. En door gebruik van een 'hefboom' kun je voor grotere bedragen handelen dan je op je rekening hebt staan.
Een erg goede CFD broker is Plus500. Dit bedrijf bestaat al meer dan 10 jaar, heeft prettige software, en een groot productaanbod. Je kunt met deze link gratis een demorekening openen, waarop je EUR. 40.000 virtueel geld krijgt om het handelen uit te proberen*. Dat is meteen een goede manier om te oefenen als je begint met beleggen.
Open een gratis CFD demo-rekening bij Plus500
Risicowaarschuwing: 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.
Waar een passieve belegger zijn aandelen zoveel mogelijk wil spreiden, is het voor een actieve belegger beter om zich te concentreren op slechts een paar bedrijven (of andere beleggingen, zoals bitcoin, olie, of de S&P 500 index). Door de ins en outs van die paar bedrijven te leren kennen, weet je beter wanneer de koers te laag staat (en het dus tijd is om te kopen) en wanneer hij te hoog staat (en je wilt verkopen). Zeker als je gaat beginnen met beleggen, houd je selectie dan klein.
Een van de beste manieren om naar de beurs te kijken is met technische analyse (TA). De koersen op de beurs verlopen volgens bepaalde patronen, en technische analyse helpt je om die te begrijpen. Begin met enkele eenvoudige technieken zoals steun- en weerstand, trendkanalen, Fibonacci-niveau's, en de relative strength index (RSI). Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je je TA-arsenaal uitbreiden. Maar ook hier geldt: je kunt beter een paar technieken goed begrijpen, dan een heleboel technieken een beetje begrijpen.
Tot slot is het verstandig om een 'timeframe' te kiezen waarop je wilt handelen. Dat wil zeggen: kijk je naar de koersbewegingen van minuut tot minuut, of van uur tot uur, or van dag tot dag, etc? Elk timeframe werkt anders, en je moet een gevoel ontwikkelen voor hoe de beurs zich op jouw timeframe gedraagt. Houd er rekening mee dat als je op het vijf-minuten timeframe handelt, je soms meerdere malen per uur beslissingen moet nemen. Op het dag-timeframe hoef je slechts enkele malen per week iets te doen. Welk timeframe je kiest hangt dus sterk af van de belangrijkste vraag: hoeveel tijd heb je om te beleggen? Wij denken dat het vier-uurs timeframe het best is om te beginnen met beleggen. Daarmee heb je vaak genoeg handelsmomenten om ervaring op te doen, maar heb je ook genoeg tijd om rustig na te denken over je beslissingen.
Tot slot
Aan het eind van de paragraaf over passief beleggen konden we zeggen: "En dat is het." Voor actieve beleggers begint het hier pas. Er is een wereld aan informatie om te verwerken, technieken om te leren, en ervaring om op te doen. Ook wij komen elke dag weer verrassingen tegen op de beurs, en blijven leren. Deze website is om onze kennis te delen met andere beleggers. Je vindt op BelegWijs diverse artikelen over actief beleggen, technische analyse, ontwikkelingen op de markt, hoe beter te handelen.
Als we je één advies mogen meegeven, dan is dat: begin klein, en breid langzaam uit. Er is niks mis mee om in het begin alleen maar te kijken naar bijvoorbeeld de steun- en weerstandlijnen in de grafiek van het aandeel Shell. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, dan kun je er een tweede aandeel bij pakken. Of je breidt je analyse van Shell uit met de RSI. Stap voor stap ontdek je zo nieuwe handelskansen en word je een betere belegger.
Het doel van dit artikel was om een zéér beknopte inleiding te geven op hoe je kunt beginnen met beleggen. We hopen dat daarmee in ieder geval je interesse is gewekt, en dat je enthousiast bent om meer te leren. Als dat niet zo is: dan is er niks mis mee om je geld in een trackerfonds te stoppen en er de komende dertig jaar niet meer naar om te kijken.
Open een gratis CFD demo-rekening bij Plus500
*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 82 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.