Als je wilt beleggen, dan heb je een broker nodig. Als particuliere belegger heb je namelijk niet direct toegang tot de beurzen voor aandelen, opties, en andere activa. De broker is de schakel tussen jou en de beurs. Op deze pagina gaan we brokers vergelijken, zodat jij de beste keuze kunt maken.

Misschien heb je de term broker niet eerder gehoord. Soms is een broker een bank. In andere gevallen is het een beleggingsinstelling. Voor jou als belegger maakt dit niet zoveel uit. Daarom hebben we het op deze pagina simpelweg over brokers. Met een 'broker' bedoelen we elk bedrijf waar je aandelen kunt kopen, of in andere beleggingen handelen.

Er zijn veel verschillende brokers, en het is niet altijd makkelijk om ze te vergelijken. Daarom maken we onderscheid tussen brokers voor actief beleggen en brokers voor passief beleggen. Bij brokers voor actief beleggen ligt de nadruk op een goed beleggingsplatform, een ruim aanbod van activa, en lage transactiekosten. Bij brokers voor passief beleggen hechten we meer waarde aan lage beheerskosten en het aanbod van ETF's. In beide categorieën is het van belang dat de broker betrouwbaar is en goed gereguleerd.

Brokers voor actief beleggen

*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

BrokerReview
 
Markets.com professionele broker
Markets.com
uitstekend
Markets.com is een professionele en streng gereguleerde broker waar je kunt beleggen in meer dan 2.200 activa. Je kunt handelen via het gepatenteerde Marketsx platform, of via MetaTrader 4 of 5. Bij deze broker betaal je zeer lage spreads, waardoor ook zeer-korte-termijn trades winstgevend kunnen zijn. Uniek is dat je kunt handelen in samengestelde pakketten aandelen, genaamd Blends, waarmee je bijvoorbeeld de beleggingen van Warren Buffett of George Soros kunt kopiëren. Voor ervaren traders die geen moeite hebben met de geavanceerde software van MarketsX, is Markets.com de perfecte keuze.
 

Plus500
zeer goed
Plus500 is een van de meest toegankelijke brokers. Met het intuïtieve beleggingsplatform van Plus500 is actief beleggen toegankelijker dan ooit. Het platform is geheel in het Nederlands, en heeft een uitstekende balans tussen overzichtelijkheid en geavanceerde functies. De mobiele apps van deze broker behoren tot de best beoordeelde in de Google Play Store en de Apple App Store. Met Plus500 kun je beleggen in ruim 2.000 activa, waaronder CFD's op aandelen, opties, en indices. Plus500 is de beste keuze voor actieve beleggers die toegankelijkheid en overzichtelijkheid van een broker belangrijk vinden.
 
Automatisch beleggen via AvaTrade
AvaTrade
zeer goed
AvaTrade is een online broker die al meer dan 15 jaar bestaat. Je hebt er de keuze uit ruim 1.200 activa om in te beleggen tegen competitieve spreads, via geheel Nederlandstalige platforms. Met zijn verschillende platforms heeft Ava een aantal van de populairste brokers geïmiteerd: behalve een webtrader en een mobiele app, kun je ook handelen via MT4 en MT5, via een social trading platform, en via een speciaal optiehandel platform. Al deze verschillende handelsplatforms maken beleggen via AvaTrade wel wat versnipperd. Een unieke functie van AvaTrade is dat je je beleggingsstrategie kunt automatiseren, of de automatische strategieën van anderen kunt kopiëren.
 
binary.com binaire opties broker
EasyMarkets
voldoende
EasyMarkets is een CFD broker met lage spreads, wat betekent dat actief beleggen bij deze broker goedkoop is. Helaas is het aanbod beperkt tot een kleine 200 activa, waaronder slechts 10 Europese aandelen (en niet één uit Nederland). Uniek is dat je een rekening in Bitcoin kunt openen in plaats van in euro's. Al je beleggingen worden dan uitgedrukt in BTC. Let op dat EasyMarkets naast het normale beleggingsplatform ook een speciale 'EasyTrade' app heeft. Die app is meer een soort gokspelletje dan dat het iets met serieus beleggen te maken heeft, en kun je beter vermijden.
 
Social trading platform eToro
eToro
voldoende
eToro is een populaire broker vanwege zijn 'social trading' concept. Social trading is een soort Facebook voor beleggers, waarbij je andere beleggers kunt volgen, je beursvisie met anderen kunt delen, berichten kunt uitwisselen, en de trades van populaire traders op het platform kunt kopiëren. Je kunt bij eToro in ruim 2.000 activa beleggen. Helaas valt het handelsplatform nogal tegen. Door de social nieuwsfeed is het onoverzichtelijk om informatie te vinden over je beleggingen, en de mogelijkheden voor technische analyse zijn beperkt.
 
Bux beleggen met Bux app
Bux X
slecht
Bux is een wat verwarrende broker, omdat hij drie totaal verschillende producten aanbiedt onder namen die op elkaar lijken: Bux X, Bux 0, en Bux Crypto. Het Bux X platform is waar actieve beleggers in CFD's kunnen handelen. Dit platform is alléén als mobiele app beschikbaar, en daardoor is het nauwelijks mogelijk om serieuze technische analyse uit te voeren. Bovendien rekent Bux X transactiekosten, waar je bij andere CFD brokers alleen de spread betaalt. Wat ons betreft is Bux X geen serieuze optie voor de actieve belegger.
 

 

Brokers voor passief beleggen

Passief beleggen voor de lange termijn kan bij Nederlandse brokers zoals Lynx, DeGiro, Binck Bank, en Alex. Ook internationale bedrijven zoals SaxoBank, Marketsi, en TradeStation zijn actief op deze markt. Je kunt er direct aandelen kopen of ETF's, en deze bewaren voor de lange termijn. In vergelijking met de CFD brokers voor actief beleggen betaal je doorgaans hogere transactiekosten, maar het is goedkoper om je beleggingen lang vast te houden. Dat is precies wat je wilt als passieve belegger.

We hebben nog geen reviews van brokers voor passief beleggen in aandelen en ETFs. We publiceren pas een recensie als we eerst voldoende ervaring hebben opgedaan met een bepaalde broker en het handelsplatform uitgebreid hebben getest. Zou je graag een beoordeling willen zien van een specifieke broker? Laat het ons weten via het contactformulier. Bij voldoende belangstelling onderzoeken we een broker en publiceren we een review.