Hoeveel kun je verdienen met beleggen (rendement)

Beleggen is leuk en interessant, maar de meeste mensen beleggen vooral om geld te verdienen. Hoevéél geld je kunt verdienen met beleggen hangt helemaal af van waarin je belegt, en hoe goed je daarin bent.

Laten we één ding vooropstellen: het is niet vanzelfsprekend dat je geld verdient met beleggen. Er zijn genoeg onervaren beleggers die geld verliezen, en ook ervaren beleggers die door een slechte beslissing een deel van hun kapitaal kwijt raken. Met beleggen neem je altijd een risico. We zullen het volgende nog wel vaker herhalen, maar het is misschien de belangrijkste regel van beleggen: riskeer nóóit geld dat je niet kunt missen!

Rendement

Beleggers zijn er in alle soorten en maten, en het is daarom moeilijk te zeggen hoeveel geld je met beleggen kunt verdienen. Een groot hedge fund dat vijfhonderd miljoen dollar belegd vermogen heeft verdient natuurlijk meer dan een particuliere belegger die met vijfduizend euro belegt.

rendement actief beleggen 1Daarom praten we in de financiële wereld doorgaans over rendement. Je rendement is hoeveel geld je verdient met beleggen, uitgedrukt als percentage van je belegd vermogen. Als je bijvoorbeeld in een jaar 100 euro verdient met beleggen en je had 1.000 euro belegd, dan heb je een rendement van 10%. Als je 50 euro verliest dan is je rendement -5%. Om je rendement te berekenen deel je simpelweg je winst of verlies door de hoeveelheid geld die je belegd had, en vermenigvuldigt de uitkomst met 100%.

Voorbeeld: Je belegt € 2.000 in een aandelenfonds. Een jaar later zie je dat je belegging in het fonds € 2.166 euro waard is. Je winst is dus: 2.166 - 2.000 = € 166. Je rendement is: 166 / 2.000 = 0,083, en dat maal 100% is 8,3%.

Je kunt rendement zowel gebruiken om over het succes van een specifieke belegging te praten, als om het resultaat van je beleggingsportefeuille met anderen te vergelijken. Het mooie is dat het voor je rendement niet uitmaakt met hoeveel geld je belegt. Een belegger die met € 2.000 een winst van € 166 boekt, maakt net zoveel rendement als iemand die met € 200.000 een winst van € 16.600 boekt. Beide beleggers waren even goed, ondanks dat de een veel meer geld had.

Voorbeeld: Jeroen belegt € 1.200 en heeft na een jaar € 538 winst. Sem maakt in datzelfde jaar € 2.117 winst op een belegd vermogen van € 9.800. Wie heeft het beter gedaan? Probeer deze vraag zelf te beantwoorden voordat je verder leest.

Op het eerst gezicht heeft Sem meer geld verdiend met beleggen dan Jeroen. Maar als we naar hun rendement kijken, dan is het rendement van Jeroen: 538 / 1.200 x 100% = 44,8%, terwijl het rendement van Sem is: 2.117 / 9.800 x 100% = 21,6%. Jeroen heeft dus véél beter belegd dan Sem, ook al heeft hij minder euro's winst. Als Sem dezelfde strategie had gevolgd als Jeroen, had hij ruim het dubbele kunnen verdienen!

Hoeveel rendement kun je maken met beleggen?

Als we niet kunnen zeggen hoeveel geld je met beleggen kunt verdienen, kunnen we dan wel iets zeggen over het mogelijke rendement? Ja en nee. Zoals we in les 1 van de cursus al zagen, hangt rendement samen met risico. Hoe groter het risico, hoe hoger het mogelijke rendement. Voor passief beleggen kunnen we de volgende gemiddelde rendementen vinden.

  • Geld op een spaarrekening levert (in 2021) maximaal 0,4% rendement per jaar op.
  • Staatsobligaties geven historisch gezien gemiddeld 5,3% rendement per jaar (in de VS). Het huidige rendement op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties is echter maar zo'n 1,6%. In Nederland is dat nog veel slechter: hier leveren 10-jarige staatsobligaties een negatief rendement op van -0,2%. Je moet anno 2021 dus betalen om je geld uit te mogen lenen aan de Nederlandse staat.
  • Aandelen renderen historisch gemiddeld 8,1% per jaar, en in de VS ligt dit iets hoger met 10,1% per jaar. Dit kan echter sterk verschillen van jaar tot jaar.
dow jones index rendement aandelen lange termijn
Het rendement op de Amerikaanse Dow Jones index over meer dan 100 jaar (op een logaritmische grafiek).

Deze getallen zijn nominale rendementen. Dat wil zeggen: zonder rekening te houden met inflatie. Ze zeggen dus puur iets over hoeveel euro's je gemiddeld terugkrijgt voor je (passief) belegde euro's. Maar door inflatie kun je met die euro's elk jaar ietsje minder kopen. Als je spaarrekening 0,4% rendement geeft, maar de inflatie 1,9% is, dan kun je na een jaar dus ongeveer 1,5% minder kopen met je belegde geld. Op papier lijkt het misschien alsof je elk jaar 0,4% verdient, maar in werkelijkheid verlies je elk jaar geld.

Het rendement na rekening te hebben gehouden met inflatie noemen we het reële rendement. Historisch gezien geldt dat (in de VS) sinds 1928 het reële rendement op aandelen gemiddeld 6,8% per jaar is; op 10-jarige staatsobligaties 1,9% per jaar; en op spaargeld 0,3% per jaar. Voor Europa zijn niet zulke goede lange termijncijfers beschikbaar, maar in het algemeen liggen hier de rendementen net iets lager.

Rendement op actief beleggen

Hoe zit het dan met het rendement op actief beleggen? Het is veel moeilijker om daar iets over te zeggen. Dat komt doordat er zoveel verschillende manieren zijn om actief te beleggen, en de rendementen daarop lopen nogal uiteen. Je sluit ook niet elke belegging winstgevend af, dus om je rendement te berekenen moet je zowel je winnende als je verliezende beleggingen meenemen.

Sommige beleggingsstrategieën leveren regelmatig een bescheiden rendement op, maar moeten af en toe een groter verlies incasseren. Een goed voorbeeld daarvan is het schrijven van 'cash-covered call opties'. Andere strategieën kosten meestal geld, maar leveren onder de juiste omstandigheden een recordwinst op. Een voorbeeld daarvan zijn 'long VIX index futures'. (Het geeft niet als je geen idee hebt wat deze strategieën zijn. Dit zijn strategieën voor gevorderde beleggers, waar je niet aan wilt beginnen voordat je wat ervaring op de beurs hebt opgedaan).

Het maakt ook nogal een verschil hoe vaak je beleggingsposities opent en sluit. Een actieve belegger die elke dag meerdere optiecontracten koopt en verkoopt heeft aan het eind van het jaar als het goed is een veel hoger rendement dan iemand die een paar keer per jaar aandelen koopt en verkoopt. Maar de daghandelaar heeft er ook meer tijd en moeite in moeten steken, en het rendement is een beloning voor zijn inspanning.

Het belangrijkst is dat je je niet blind staart op je rendement op de korte termijn, maar dat je belegt op een manier die op de lange termijn winstgevend is. Als je aan het eind van het jaar meer rendement hebt dan de beursindex (zoals de AEX of de S&P500), dan heb je de passieve beleggers al verslagen. Dát is waarom je actief belegt.

Conclusie

Als we over succesvol beleggen praten, dan gebruiken we daarbij het begrip rendement. Het rendement is hoeveel geld je verdient met beleggen ten opzichte van hoeveel geld je hebt geïnvesteerd, uitgedrukt in procenten. Hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement kan zijn.

De belangrijkste punten om te onthouden zijn:

  • Je rendement in procenten is belangrijker dan je winst in euro's, omdat je rendement laat zien hoe goed je belegt in plaats van hoe rijk je bent.
  • Passieve beleggers kunnen op de lange termijn meer rendement uit aandelen halen dan uit welke andere belegging dan ook.
  • Met actief beleggen heb je de kans om een hoger rendement te boeken dan met passief beleggen.
  • Als je niet belegt is de kans groot dat je door de inflatie een negatief rendement hebt.

 

Les 3 van de beleggingscursus