Beginnen met beleggen en een beleggingsrekening openen

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de belangstelling voor beleggen explosief toegenomen. Dat is ook niet zo gek, want de ontwikkelingen op de beurs bieden unieke kansen die er normaal niet zijn. Helaas hebben banken en brokers moeite om de aanwas van nieuwe beleggers bij te benen. De helpdesks kampen met dagenlange wachtrijen, en populaire brokers zoals DEGIRO en LYNX hebben zelfs een klantenstop.

In dit artikel bespreken we hoe je toch snel van start kunt gaan met beleggen, zodat je niet te laat bent om te profiteren van de kansen op de beurs. Je opent met de uitleg hieronder binnen enkele minuten een beleggingsrekening.

 

 

Risicowaarschuwing: 80% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.

Beleggen met behulp van CFD's

Bij beleggen denken de meeste mensen aan het kopen van aandelen op de beurs. Dat levert op de lange termijn een inkomen op in de vorm van dividend. Maar de veel beleggers zitten daar helemaal niet op te wachten. Zij willen aandelen kopen wanneer de koersen laag zijn, en met winst verkopen wanneer de koersen hoger staan. Dat zijn actieve beleggers. Omdat de beurzen wereldwijd zijn gedaald willen veel actieve beleggers nú instappen.

Als je belegt voor de koerswinst, dan hoef je die aandelen helemaal niet fysiek in handen te hebben. Je hoeft alleen maar de afspraak met iemand te maken om het koersverschil te verrekenen. Als de koers stijgt, krijg je het verschil betaald. Als de koers daalt, dan moet je het verschil betalen. Dit is waaarom CFD's bestaan.

CFD staat voor 'Contract For Difference'. Een CFD volgt precies de prijs van een aandeel, maar is in werkelijkheid alleen een afspraak om het koersverschil te verrekenen. Een voordeel is dat je niet alleen kunt gaan voor een stijging van de koers, maar ook de andere kant van het contract kunt kiezen. Dat heet short gaan, en dan speculeer je op een daling van de koers. Omdat er geen aandelen van eigenaar hoeven te wisselen, betaal je geen commissies.

Contracts for difference kun je aangaan op de meeste bekende aandelen, maar ook op andere producten. Je kunt bijvoorbeeld handelen in CFD's op goud, zilver, of olie, of in CFD's op hele beursindices zoals de AEX en de S&P500. Er zijn ook CFD's op cryptocurrencies zoals Bitcoin, en zelfs CFD's op de VIX 'angst-index'. Kortom, met CFD's kun je vanuit één platform beleggen in de koers van aandelen, indices, grondstoffen, en meer.

Verder kun je bij het handelen in CFD's gebruik maken van een hefboom (in het Engels: 'leverage'). Omdat je de onderliggende aandelen (of andere producten) niet werkelijk hoeft te kopen, heb je veel minder kapitaal nodig om dezelfde resultaten te boeken. Met een hefboom van 10x bijvoorbeeld, kun je met 200 euro voor wel 2.000 euro aan aandelen CFD's kopen of verkopen. Als het aandeel dan 10 euro stijgt, verdien je 100 euro. Maar als het aandeel 10 euro daalt, verlies je ook 100 euro.

De voordelen van CFD's samengevat:

  • Handelen zonder commissies.
  • Beleggen in stijgende en dalende koersen.
  • Diverse verhandelbare CFD's, waaronder aandelen, indices, olie, goud, en Bitcoin.
  • Handelen met hefboom, tot wel 30x.
  • Alles vanuit één gebruiksvriendelijk platform.

 

 

Risicowaarschuwing: 80% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.

CFD brokers

Er zijn diverse aanbieders van CFD beleggingsrekeningen. Zulke aanbieders noemen we 'brokers'. CFD brokers onderscheiden zich van elkaar door:

  1. Hun aanbod van producten waarin je kunt handelen.
  2. Hun handelssoftware.
  3. Hun spreads (het verschil tussen de bied- en de laatkoers).
  4. De extra's die ze hun klanten bieden.

Een broker waarin wij veel vertrouwen hebben en die al jarenlang goed te boek staat is Plus500. Deze broker heeft een ruim productaanbod, intuïtieve software, en uiterst competitieve bied-laat spreads. Plus500 wordt gereguleerd door de strenge toezichtsautoriteit CySEC. Dat deze broker al meer dan 10 jaar met succes actief is draagt bij aan ons vertrouwen in het bedrijf.

Hieronder leggen we uit hoe je binnen enkele minuten een handelsrekening kunt openen bij Plus500, en dan meteen aan de slag met beleggen.

Een beleggingsrekening openen

Beleggen rekening openen zonder wachtenHet kost slechts enkele minuten om een beleggingsrekening te openen bij Plus500. Daarvoor moet je even de volgende stappen doorlopen:

Stap 1. Ga met deze link direct naar de WebTrader site*. Klik op "Heb je geen rekening? Maak er nu een aan!" onderaan de pagina.

Stap 2. Vul je emailadres in en kies een veilig wachtwoord. Gebruik je echte email adres, want de broker stuurt een activatielink naar dit adres. Je kunt er ook voor kiezen om een rekening te openen met Facebook of Google.

Na deze twee stappen heb je al volledig toegang tot tot de 'demo-modus' van het Plus500 handelsplatform*. Je kunt er op je gemak rondkijken, en je krijgt 40.000 euro aan virtueel geld om mee te handelen. Zo kun je het beleggen met CFD's zonder risico uitproberen. (Omdat je met virtueel kapitaal speelt, zijn je winsten natuurlijk ook 'virtueel'.) Wil je met echt geld beleggen? Ga dan verder met stap 3.

Nieuwe beleggingsrekening bij Plus500Stap 3. Klik op "Menu" links bovenin het scherm, en kies "Storten" onder "Fondsen". Nu word je grevraagd om een aantal gegevens in te vullen, zoals je naam en adres. Ook krijg je een aantal vragen over je ervaring met beleggen. Geef antwoord op de vragen, en verklaar dat je akkoord gaat met de voorwaarden. In totaal duurt dit 5-10 minuten.

Stap 4. Nu kun je geld op je rekening storten om mee te handelen. De minimale storting is 100 euro. Je kunt geld storten met iDeal, PayPal, of credit card. Je kunt ook per bank geld overmaken, maar dat duurt vijf werkdagen.

Zodra het geld op je rekening staat kun je beginnen met handelen in CFD's op meer dan 2.000 activa, waaronder aandelen, beursindices, en grondstoffen.

Om aan de wettelijke regels te voldoen moet Plus500 een bewijs van je identiteit en van je adres hebben. Dat kunnen bijvoorbeeld een foto van je ID-kaart en een bankafschrift zijn. Zolang je deze informatie niet hebt aangeleverd, kunnen er beperkingen aan je rekening worden opgelegd. Wij raden je daarom aan om deze gegevens meteen te uploaden zodra je je rekening heeft geopend, zoals uitgelegd onder stap 5.

Stap 5. Klik op "Menu" > "Rekening" > "Controleer Account". Upload een foto van je identiteitsbewijs en van een recent bankafschrift. Vul je ID-kaartnummer in, en bevestig je telefoonnummer en emailadres.

Gefeliciteerd! Je beleggingsrekening is nu volledig geverifieerd. Je kunt alle functies onbeperkt gebruiken.

Wij wensen je veel succes met beleggen! En kom regelmatig terug op BelegWijs.nl, voor nieuws, analyses, tips, en achtergronden over de beurs.

 

 

*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 80 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.