Cryptocurrency

Als er één belegging is die de laatste jaren veel rendement heeft opgeleverd, dan is het wel cryptocurrency. Sinds Bitcoin, de eerste cryptocurrency, in 2009 op het toneel verscheen, is de totale marktwaarde van cryptocurrencies opgelopen tot in de biljoenen. Je leest het goed: dat is een 1 met twaalf nullen erachter. De marktkapitalisatie van crypto is vergelijkbaar met het totaal van alle bezittingen (EN: national net worth) in België. De prijs van een enkele bitcoin loopt inmiddels in de tienduizenden euro's**.

Wie in 2012 voor 1.000 euro aan Bitcoins had gekocht, zou in nu ruim multimiljonair zijn. Vergelijk dat met bijvoorbeeld de AEX-index. Als je daar in 2012 1.000 euro in had belegd, dan zou je dat bedrag in 2021 ongeveer hebben verdubbeld.

Inmiddels zijn er ook diverse andere cryptocurrencies ontstaan. De bekendste daarvan zijn Ethereum, Ripple, en het ludieke Dogecoin. Zulke 'altcoins' maakten het veel recenter nog mogelijk om rijk te worden met crypto. Een investering van 1.000 euro in Ethereum in 2015 zou nu ruim 3 miljoen waard zijn. En zelfs met Dogecoin, dat als grap begon, had je in 2020 binnen een jaar tijd je belegging ruim 200 keer over de kop kunnen zien gaan.